قرص ملاتونین یک نوع مکمل غذایی است که برای خوب خوابیدن و تنظیم ساعات خواب افراد مصرف میشود. این قرص جزو مکمل های محبوبی است که حاوی مقدار مشخصی ماده ملاتونین است، بنابراین تأثیرات مشابهی مثل هورمون ملاتونین یا همان هورمون خواب در بدن افراد دارد. پس اگر به خاطر تغییر ساعات کاری به دلیل شیفت های شبانه، استرس روزمره، کار زیاد و یا بیماری های مختلفی نمی توانید خواب آرام و راحتی داشته باشید بهتر است یک نوع قرص خواب آور که کمترین عوارض را دارد با نام قرص ملاتونین استفاده کنید؛
اما یادتان باشد ملاتونین سبب درمان بیخوابی های مکرر همه افراد نمیشود؛ چون اثرات یکسانی روی تمامی افراد ندارد. چنانچه تمایل دارید ما در ادامه این مطلب بیشتر در مورد نحوه مصرف دارو های حاوی ملاتونین و اثرات جانبی آن صحبت میکنیم.
عملکرد قرص ملاتونین در بدن
قرص ملاتونین یک نوع قرص خواب آور است که با تأثیر مستقیم بر عملکرد مغز به عنوان یک محرک باعث خواب آلودگی شما میشود. این قرص مانند یک مکمل تنظیم خواب در مدت زمان کوتاهی باعث می شود که بدن به خواب عمیقی فرو برود، بنابراین کسانی که به هر علتی به سختی خوابشان می برد و یا خواب باکیفیتی ندارند خصوصاً سالمندان میتوانند با مصرف قرص ملاتونین به سرعت به روال قبل برگردند و در طول شب یا روز خواب دل چسبی داشته باشند.
بهترین زمان مصرف قرص ملاتونین
در بیشتر مواقع برای درمانی بی خوابی از این دارو به صورت ملاتونین به شکل خوراکی یا زیر زبانی استفاده میشود. البته قرص ملاتونین زیر زبانی با سرعت بیشتری جذب خون شده و ساعات خواب و بیداری را زودتر تنظیم میکند. بهترین زمان مصرف قرص ملاتونین به عنوان یک مکمل ضد استرس به دلایل مختلفی بستگی دارد. برخی افراد تمایل دارند این دارو را ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت پیش از خواب مصرف کنند؛ اما برخی افراد پیش از سفر های طولانی این دارو را استفاده میکنند. البته بهتر است ملاتونین را طبق دستور پزشک مصرف کنید تا نیاز های خاص شما برای خواب و بیداری برطرف شود.
خواص قرص ملاتونین
یادتان باشد داروی ملاتونین برای افراد بسیاری استفاده میشود؛ زیرا ملاتونین تأثیرات متفاوتی روی عملکرد های افراد دارد. در ادامه موارد استفاده از قرص ملاتونین را معرفی میکنیم:
اشکال در خواب رفتن موقع خواب
معمولاً تمامی افراد خصوصاً جوانان و کودکانی که دچار مشکل خواب هستند با مصرف چند دوره داروی ملاتونین مشکلات خواب آن ها برطرف خواهد شد.
قرص ملاتونین برای فشار خون
اگر مصرف برخی دارو های فشار خون سبب بی خوابی شما شده است که به آن بی خوابی ناشی از بتابلاکر گفته میشود میتوانید با مصرف ملاتونین خواب آرامی داشته باشید.
قرص ملاتونین برای سرطان
مصرف داروی ملاتونین با تجویز متخصص در کنار شیمی درمانی ممکن است اندازه تومور را کوچک کند و باعث آرام بخشیدن به بیمار شود.
قرص ملاتونین برای بیماریهای دردناک
مصرف روزانه داروی ملاتونین به مدت هشت هفته باعث کاهش دردهای اندومتریوز، دردهای قاعدگی، مقاربتی و درد های لگن میشود.
قرص ملاتونین برای افسردگی
مصرف ملاتونین ممکن است با تنظیم ساعت های خواب و بیداری تا حدودی علائم افسردگی را کم کند؛ ولی اگر افسردگی شما حاد است و در حال مصرف دارو های ضد افسردگی مثل سرترالین، فلوکستین و یا سرتونین هستید بهتر است برای مصرف داروی ملاتونین و وضعیت عمومی خود با پزشک متخصص مشورت کنید. البته میتوانید مشکل خود را با مشاورین دارویی مکمل خونه هم در میان بگذارید.
ملاتونین برای آفتاب سوختگی
شاید برایتان جالب باشد ولی استفاده از ژل ملاتونین روی پوست تا حد زیادی از آفتاب سوختگی جلوگیری میکند.
عوارض قرص ملاتونین
دقت کنید مصرف ملاتونین به شکل خوراکی در مدت زمان کوتاه برای بیشتر افراد بالغ هیچ خطر یا عوارض جانبی ندارد؛ ولی در برخی موارد کسانی نسبت به داروی ملاتونین در استفاده طولانی مدت واکنش نشان میدهند و عوارض کوچکی برایشان پیش میآید. برخی از این عوارض ملاتونین عبارتند از:
- تهوع
- سردرد
- خستگی
- معده درد
- تعریق شبانه
- سوء هاضمه
- خشکی دهان
- خواب آلودگی
- نوسانات خلقی
- رویاهای غیر عادی
- خشکی یا خارش پوست
- درد در بازوها یا حتی پاها
- تحریک پذیری یا حتی بی قراری
قرص ملاتونین چند دقیقه بعد اثر میکند؟
اصولاً ملاتونین ۳۰ الی ۶۰ دقیقه بعد از مصرف دارو شروع به اثرگذاری میکند؛ ولی باز هم تأثیر ملاتونین روی افراد مختلف بسته به شرایط بدنی هر فردی دارد.
اثر نکردن قرص ملاتونین
شاید بپرسید چرا گاهی اوقات ملاتونین اثر ندارد؟ دلایل زیادی وجود دارد که باعث میشود داروی ملاتونین روی خواب افراد تأثیری نداشته باشد؛ چون سبک زندگی غیرمنظم، استفاده از داروهای دیگر، اختلالات جسمی یا روحی، واکنش نامتناسب و… همگی روی عملکرد ملاتونین اثر میگذارند. چنانچه ملاتونین تأثیری روی ساعات خواب و بیداری شما ندارد بهتر است با تجویز پزشک متخصص مقدار ملاتونین داروی مصرفی خود را افزایش دهید مثلاً ملاتونین ۳ یا ۵ استفاده کنید.
موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی ملاتونین
- مصرف کافئین را کاهش دهید.
- پیش از خواب غذاهای سنگین نخورید.
- در اوایل صبح ورزش کنید.
- قبل از رانندگی یا کار با تجهیزات صنعتی داروی ملاتونین را استفاده نکنید.
موارد منع مصرف داروی ملاتونین
- پیوند عضو
- اختلالات تشنج
- اختلالات خونریزی
- بارداری یا شیردهی
- فشار خون خیلی بالا
- بیماری های خود ایمنی
- مشکلات کبدی و کلیوی
- داشتن حساسیت های دارویی
شما میتوانید مسائل خود را در این باره با مشاورین ما در مکمل خونه در میان بگذارید.