سنجش میزان HDL در ازمایش خون و یا بررسی سطح چربی خون، اهمیت بسیاری در تشخیص بعضی از بیماری ها به ویژه بیماری های قلبی عروقی دارد. در واقع این آزمایش برای چکاپ های دوره ای، زنان و مردان بالای 40 سال، افراد سیگاری، افراد مبتلا به دیابت یا بیماری های قلبی و همچنین افرادی که سابقه حملات قلبی و سکته دارند؛ تجویز میشود.
به همین دلیل بالا بودن HDL در ازمایش خون و یا پایین بودن HDL در ازمایش خون مسئله مهمی است که مورد بررسی قرار میگیرد. حال اگر این آزمایش برای شما یا یکی از عزیزانتان انجام شده و میخواهید بدانید hdl در آزمایش خون به چه معناست و همچنین مقدار نرمال hdl در آزمایش خون چقدر است تا انتهای این بخش از مکمل خونه با ما همراه شوید.
بالا بودن hdl در آزمایش خون
قبل از اینکه به بررسی بالا بودن HDL در آزمایش خون بپردازیم شاید برایتان سؤال باشد که HDL در ازمایش خون چیست؟ در واقع باید گفت کلسترول موجود در خون به 2 نوع کلسترول خوب و کلسترول بد تقسیم میشود؛ که HDL کلسترول یا همان چربی خون خوب بدن است و وجود آن در خون شما موجب کاهش مشکلات قلبی عروقی میشود.
در واقع بالا بودن HDL در خون نشان دهنده این است که چربی در رگ های شما رسوب نکرده است. پس میتوان گفت HDL مانند مکمل کنترل چربی عمل کرده و مانع از تجمع چربی در رگ ها میشود. به طوری که HDL کلسترول بدن را جمع آوری میکند و به کبد می برد تا کبد آن را تصفیه کند.
علت بالا بودن HDL در ازمایش خون چیست؟
هر چند که وجود کلسترول خوب در بدن، شما را از ابتلا به بیماری های قلبی در امان می دارد اما بیش از حد بالا بودن سطح HDL در ازمایش خون می تواند خطرناک باشد. از جمله مهم ترین دلایل افزایش HDL در خون می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمبود فاکتورهای ژنتیکی
- آسیب دیدگی بعضی از پروتئین های خاص در بدن
- رژیم غذایی نامناسب و حاوی چربی های غیراشباع
- کم تحرکی
- افزایش وزن و چاقی
- اختلالات تیروئیدی
- بیماری های التهابی
- مصرف الکل
همچنین خوب است بدانید مصرف دارو های تنظیم کننده چربی خون نیز می تواند در مقدار hdl مؤثر باشد و با کاهش LDL موجب افزایش HDL شوند.
مقدار نرمال hdl در آزمایش خون
حال که توضیح دادیم HDL در ازمایش خون چیه قصد داریم به این موضوع بپردازیم که hdl در آزمایش خون باید چند باشد؟ مقدار نرمال hdl در آزمایش خون معمولاً باید بین 30 تا 80 میلی گرم در دسی لیتر باشد که البته این مقدار در افراد مختلف متفاوت خواهد بود. به طور مثال مقدار نرمال hdl در خون خانم ها بیشتر از مردان و 40 تا 85 میلی گرم است. در صورتی که این مقدار در آقایان بین 37 تا 70 میلی گرم است؛ و اما مقدار این کلسترول خوب در بدن ورزشکاران بیشتر است به همین دلیل در مقایسه با دیگر افراد در مقابل بیماری های قلبی ایمن تر هستند.
اما همان طور که گفته شد همیشه بالا بود سطح hdl مسئله خوبی نیست و مقادیر بیشتر از حد نرمال هم می تواند خطرناک باشد و خطر سکته مغزی را به همراه داشته باشد. پس اگر میزان HDL در خون شما نرمال نبود سعی کنید پس از مشورت با پزشک، با کمک یک رژیم غذایی خوب و مکمل های غذایی کلسترول خونتان را تنظیم کرده و از مشکلات ایجاد شده در این زمینه ایمن بمانید.
پایین بودن hdl در آزمایش خون نشانه چیست
اگر شما هم با کاهش hdl در آزمایش خون خود مواجه شدید حتماً باید با تحت درمان قرار بگیرید چرا که پایین بودن hdl در خون می توان عوارض و ریسک ابتلا به بیماری بسیاری را بالا ببرد از قبیل:
- گرفتگی و انسداد عروق کرونر
- ایست قلبی
- مقاومت به انسولین
- حملات و سکته قلبی
- دیابت
- چربی خون بالا
علت کاهش سطح HDL در بدن چیست؟
پایین بودن HDL در آزمایش خون دلایل مختلفی دارد که از جمله این دلایل می توان به مواردی از قبیل اشاره کرد
- فاکتور های ژنتیکی یا ابتلا به بیماری های ژنتیکی خاص
- مصرف دخانیات و سیگار
- دیابت کنترل نشده
- نداشتن برنامه ورزشی منظم
- چاقی و اضافه وزن
- افزایش سن
- مصرف طولانی مدت دارو های ضد بارداری
همچنین سبک زندگی ناسالم و رژیم غذایی نامناسب می تواند موجب کاهش HDL شود. پس شما می توانید با مصرف انواع مغزیجات، ویتامین ها و گیاهان تازه به افزایش مقدار اچ دی ال در بدن خود کمک کنید. از طرفی اگر دلیل کاهش HDL در آزمایش خون شما بیماری خاصی نباشد شما میتوانید با انجام ورزشهای روزانه و مصرف امگا ۳ مقدار hdl خون خود را تنظیم کنید.
سخن پایانی
در بررسی مقدار HDL در آزمایش خون پزشک باید تمامی جوانب را بسنجد و در نهایت علت اصلی کاهش یا افزایش HDL در خون را بیابد. اما از آنجایی که تغذیه و داشتن رژیم غذایی سالم تأثیر مستقیمی در مقدار HDL در خون دارد به شما توصیه میکنیم حتماً رژیم غذاییتان را رعایت کنید. افزون بر اینکه شما میتوانید انواع مکملها را برای تنظیم HDL از مکمل خونه تهیه کرده و برای خرید این مکملها با کارشناسان متخصص ما مشاوره رایگان داشته باشید.